Pil ömrü ve bataryalar konusunda her geçen gün yeni bir gelişme yaşanırken, bir haber de Kuzey Amerika Toyota Araştırma Enstitüsü’nden geldi.
Magnezyum içeren yeni bir keşifte bulunduğunu açıklayan bilim insanları, bu sayede arabalardan cep telefonlarına kadar her şeyde kullanılabilecek daha küçük ve daha uzun ömürlü bataryaların yolunu açtığını belirtiyor. Ancak Toyota, magnezyum bataryaların tüketiciye ulaşmadan önce sadece kendi araştırma ve geliştirme sürecinde 20 yıl harcaması gerektiğini de ekliyor.
Mevcut lityum batarya teknolojisine daha güvenli ve enerji yoğunluklu bir alternatif olarak magnezyum uzunca bir süredir teorilerdeki yerini alıyordu. Lityum metali, doğal halindeyken oldukça dengesiz bir yapıya sahip ve havayla teması halinde alev alabiliyor. Lityumu güvenli yapmak adına ise şirketler iyonlarını çıkarıyor ve grafit zincirlere diziyor.
Gerçek metal eksikliği ise bataryanın depolayabileceği güç miktarını kısıtlıyor. Diğer taraftan oldukça stabil bir metal olan magnezyum, çok daha fazla enerji depolama potansiyelini de barındırıyor. Şimdiye kadar magnezyum ile dost bir elektrolit bulunmadığı için bu metal ile üretilecek bataryalar üzerindeki çalışmalar da kısıtlı kalmıştı.
Toyota Araştırma Enstitüsü’nün müdürü ve kimya mühendisi Rana Mohtadi, yakıt hücresi teknolojilerinde hidrojen depolama maddeleri ve uygulamaları üzerine çalışırken, diğer bilim insanı dostlarının kullanılabilir bir magnezyum batarya için bir elektrolit geliştirmenin zorluklarından bahsettiğini duydu ve araştırdığı hidrojen depolama maddelerinin bu soruna bir çözüm olabileceğini fark etti. Devam eden deneyler ve diğer bilim adamlarının katkısıyla, teorisi kanıtlandı.
Mohtadi ile çalışma arkadaşı Oscar Tutusaus, araştırmalarına dair bir makale yayınlarken, “Bu elektroliti magnezyum bataryalar için bir standart haline getirmek istiyoruz. Nihayetinde bunların tüketiciye ulaşması için de diğer geliştiricilerin katkılarını bekliyoruz,” açıklamasında bulundular.