Home Technoture Akıllı Lensler Teknoloji ile daha da gelişti

Akıllı Lensler Teknoloji ile daha da gelişti

60
0
Giyilebilir teknolojiyle lensler de akıllanıyor

Giyilebilir teknolojilerin en merakla beklendiği kadar göze korkutucu gelen alanlarından biri de kontakt lensler. Akıllı lensler ile birlikte arttırılmış gerçeklik teknolojileri de önemli miktarda gelişecek.

Peki bu gelişim neleri kapsıyor? Gözünüzün önünde dışarıdan belli olmayan yeni bir katman üzerinden gördüğünüz her şeyi kaydedebilecek, uzun yolculuklarda gerçek yolun üzerinde beliren mavi çizgileri izleyebilecek, bir video üzerinden sevdiğiniz bir kişiyle harika bir yürüyüşü paylaşabilecek ya da yolun karşısından baktığınız bir restoranın menüsünü okuyabileceksiniz. Akıllı lensler tüm bunları ayağımıza getirebilecek kapasiteye şimdiden sahip.

Bu inanılmaz gelecekte pay sahibi olmak adına, Google, Samsung ve Sony gibi teknoloji devleri çalışmalarına çoktan başlamış durumda. Biz de bu isimlerin akıllı kontakt lens çalışmalarında nasıl bir ilerleme kaydettiklerini derledik.

Google

Google’ın uçuk projelerde çalışan ünlü Google X takımı, İsviçreli ilaç şirketi Novartis ile ortak bir çalışma yürüterek, göz yaşlarından kandaki şeker düzeyini ölçebilen bir kontakt lens geliştiriyor. Özellikle şeker hastaları için tıbbi odaklı geliştirilen bu lens dışında, Google’ın görüşte odaklama sağlayan bir çalışması daha bulunuyor.

Şeker lensi, minyatür çipler, sensörler ve bir saç teli inceliğinde antenlerle ölçüm yapıp verileri transfer edebiliyor. Ek olarak şirket, kullanıcısını düşük şeker düzeyi ölçülmesi halinde direkt görüş alanında uyaracak LED ışıklar üzerinde çalışıyor. Bu akıllı lens, hali hazırda sık sık ölçüme girmesi gereken hastalar için mükemmel bir çözüm sunuyor.

Google’ın diğer lensi ise bir kameranın otomatik odaklama sistemi gibi çalışıyor ve kullanıcısını belirli bir noktaya odaklıyor. Proje Ocak 2014’te duyurulmuştu ve çalışmalar devam ediyor.

Samsung

Samsung da kendi akıllı lensleri üzerinde çalışırken, daha çok dünyaya arttırılmış gerçeklik katma üzerine yoğunlaşmış durumda. Bu bilginin arkasında ise, Samsung’un aldığı bir patent yatıyor. Lense dahil edilecek kameralar, hareket sensörleri ve vericiler ile fiziksel dünya üzerinde oluşturulacak bir katman ile bilgi gösterilebiliyor. Lensler bir telefona bağlanarak kullanıcılarına fotoğraf çekme ve bakılan restoranın menüsünü gösterme gibi özellikler sunuyor.

Sony

Sony de akıllı kontakt lensler için kendi patent başvurusunu yapan şirketlerden. Samsung’a benzer şekilde Sony’nin amacı da lense kamera ekleyerek görüntü kaydedilmesini sağlamak. Arttırılmış gerçeklik konusuna pek değinmeyen şirket, cihazın fiziksel çalışma prensiplerini öne çıkarıyor. Bilinçli göz kırpma ile fotoğraf ve video çekilebileceği belirtiliyor.

Ocumetrics

Ocumetric biyonik lensler, Dr. Garth Webb tarafından ihtiyaç duyanların görüşünü iyileştirmek adına tasarlandı. Kusursuz görüş sağlamasının yanında, bu lensler ile üç kat iyileştirme yapılabiliyor. Yani gözümüzle yakınlaştırabiliyoruz. Ancak bu akıllı lenslerin, sekiz dakikalık bir ameliyatla göze yerleştirilmesi gerekiyor. Buna rağmen ameliyatın hemen ardından görüntü iyileşiyor ve kullanıcısı, lensler hiç eskimeyeceği için katarakt hastalığına da yakalanmıyor. Hali hazırda denemeleri devam eden lenslerin önümüzdeki yıllarda tüketiciyle buluşması bekleniyor.

 

Previous articleTurkish English Dictionary
Next articleAyna Ekranlar Satışa Çıkıyor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here