Home Technoture 3 Boyutlu Yeni Nesil Teknoloji

3 Boyutlu Yeni Nesil Teknoloji

66
0
 

Bilgi Toplumu Enstitüsü tarafından düzenlenen etkinlikte “Geleceğin Suçları” kitabının yazarı Marc Goodman, teknolojiyle birlikte değişen suç dünyasını anlattı.

Türkiye Bilişim Vakfı ve Turkcell işbirliği ile kurulan Bilgi Toplumu Enstitüsü, bugün TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı ve Turkcell Teknoloji Başkanı İlker Kuruöz’ün ev sahipliğinde buluştu.

ABD’de çok satanlar listesine giren “Geleceğin Suçları” kitabının yazarı Bilişim Uzmanı Marc Goodman, teknolojiyle beraber değişen suç dünyasıyla ilgili etkileyici bir sunum yaptı.

Açılış konuşmasında bilgi toplumuna ulaşmanın önemini vurgulayan İlker Kuruöz, “En önemli değerin ‘bilgi’ olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Sahip olduğu bilgiyi doğru işleyen bireylerin, toplumların, şirketlerin ve ülkelerin fark yarattığı bir dünyadayız. O nedenle bilgi toplumu olmak da her zamankinden çok daha önemli hale gelmiş durumda. Biz Turkcell olarak ilk sinyalimizi vermeye başladığımız günden beri bilgiye erişimi tüm topluma yaymak için çalışıyor, teknolojimizi bu amaçla kullanıyoruz. 3G’de dünyanın en güçlü altyapısını kurduk ve böylece birer cep bilgisayarı haline gelen akıllı telefonlar kütüphaneye dönüştü. Dileyen herkes dilediği yerden bilgiye ulaşmaya başladı.

Bu sene ise ülke olarak bilgi toplumuna ulaşmada çok önemli adımlardan birisini attık ve 4.5G‘ye geçtik. Turkcell olarak dünyanın en güçlü 4.5G altyapısını bu ülkede kurmak için arkadaşlarımız gece gündüz çalıştılar. 1 Nisan’a kadar 800 bin km yol kat ettiler, kimi zaman eksi 30 derecede kurulumlar yaptılar, 3 bin 200 metre yükseğe çıktılar. Tüm bunları planlarken tek amacımız vatandaşlarımızın bilgiye istedikleri an, istedikleri cihazdan erişebilmelerini sağlamaktı. Önümüzdeki dönemde de bilgi toplumu olma yolundaki bu çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz.” sözlerine yer verdi.

İlker Kuruöz’ün ardından TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Marc Goodman’ın kitabını bir emniyet görevlisi titizliğinde yazdığını belirterek “Goodman’ın kitabında bize gösterdiği, suç dünyasının gideceği yön… İnternet ve teknolojinin hayatımıza girmesiyle iki boyutlu olan suç dünyası üç boyutlu hale geldi.” sözlerine yer verdi.

Suçun Geleceği Endişe Verici

Teknolojinin ilerlemesi, iyi yönden birçok fırsat doğururken ne yazık ki suç dünyasını da geliştiriyor. “Suçlular eskiden sadece teknolojiyi kullanırdı, şimdi ise kendi teknolojilerini yaratıyorlar.” diyen Goodman,  “geleceği” şu anda yaşadığımıza vurgu yapıyor.

Bir zamanların süper bilgisayarları bugünün Apple Watch’ı ile denk ya da bir iPhone modeli NASA’nın bir zamanlar uzay araştırmaları için kullandığı bilgisayarlardan daha güçlü.

İnternet çağının ve gelişen suç teknolojinin imkânlarıyla beraber, bugün bir hacker milyonlarca kişiyi birden soyabiliyor. Örneğin geçtiğimiz yıllarda bir Rus hacker’ın 1 milyar şifreyi hacklediğini görmüştük.

Son dönemde kullanıcıları tehdit eden ‘ransomware’ adı verilen bir fidye yazılımı gündemde. Bilgisayarınıza girdiğinde tüm dosyalarınız kilitleyen ve açılması için sizden bir Bitcoin hesabına 24 saat içerisinde para göndermenizi isteyen bu yazılım yüzünden, milyonlarca kişi verilerini kurtarmak adına suçlulara ödeme yapmak zorunda kalıyor.

Drone’lar Suçluların Yeni Gözdesi

İnsansız hava aracı olarak tabir edebileceğimiz drone’lar, teknoloji dünyasının son dönemdeki popüler ürünlerinden biri ancak her üründe olduğu gibi drone’ların da kötü amaçla kullanıldıklarını görüyoruz.

Drone’lar cezaevine uyuşturucu, silah ve telefon sokmak için kullanılıyor. Ayrıca daha önce üzerindeki termal kamera sayesinde uyuşturucu bölgesini bulan Drone yardımıyla birbirlerinden uyuşturucu çalan suçlular da gördük.

Nesnelerin İnternetiyle Tehlike Büyüyor

Nesnelerin İnterneti kavramıyla beraber birçok farklı ürün internete bağlanıyor ve bu da onları “hack”lenebilir yapıyor. Daha önce yapılan testler “akıllı” bir arabanın kolayca hacklenebildiğini gösteriyor. Bu da bir hacker’ın dilediği bir otomobili seyir halindeyken bile hackleyebilmesi ve istediği gibi yönetebilmesi anlamına geliyor ki oluşabilecek senaryolar bir hayli korkutucu.

İnsan odaklı Firewall

Değişen suç dünyasına karşı alınabilecek birçok teknik önlem bulunuyor. Bu noktada insana dikkat çeken Goodman, ABD’de yapılan basit bir röportajda dahi insanların şifrelerini kolayca verebildiklerine ve buna dikkat etmediklerine vurgu yapıyor.

“Ay’a insan göndermiş, çok kompleks sorunları dahi çözebilen insanoğlu olarak PC virüslerini çözemeyeceğimizi mi düşünüyorsunuz?” diye soran Goodman, tüm bu olumsuzluklara rağmen umut dolu bir bakış açısında sahip.

Previous articleİçerik stratejisi nasıl oluşturulur?
Next articleAsus ZenFone 3 modelleri görücüye çıktı

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here