Araştırma ve danışmanlık firması Lux’un yayımladığı gir rapora göre ise; Nesnelerin İnterneti, otonom araçlar ve drone’lar gibi teknolojilerin hayatımızın birer parçası halini almasıyla birlikte, ulaşım ve lojistik sektörleri ciddi şekilde gelişim gösterecek.
“Nesnelerin İnterneti şu an için İnternet’in gelişimindeki çevirmeli modem seviyesinde. Ancak geliştikçe, akıllı teknolojiler yalnızca eşyaları taşımakla yetinmeyen, arz, talep ve üretim yöntemlerini de elden geçirebilen üstün sistemler ortaya çıkaracak,” diyor Lux araştırma genel müdür yardımcısı Mark Bünger.
Bununla birlikte ulaşım ve lojistik piyasasındaki mevcut yetersizliklerin giderileceğini vurgulayan Bünger, akıllı teknolojiler ve analizlerin uygulanmaya alınmasıyla birlikte hareket halindeki ürünlere harcanan zaman, enerji, iş gücü ve sermayenin azalacağını belirtiyor.
Lux, bu teknolojilerin ulaşım ve lojistik sektörlerini iyileştirirken oynayabileceği üç rol örneği veriyor:
Son istikamete teslim verimliliği
Amazon’dan bir şey satın aldığınızda, o ürün yolculuğun tamamını kamyonda geçiriyor, yalnızca depolarda durarak farklı şoförlerle hayatına devam ediyor. Gelecekte, hem Amazon hem de Google, son depodan alıcıya ulaştırılacak teslimatlarda drone kullanarak müşterinin evde olmaması, kapıyı açmaması gibi ürünün geri dönmesine sebep olan engelleri ortadan kaldırmayı ve insan kaynaklarına harcanan miktarı azaltmayı amaçlıyor.
Tabii, teslimat için drone kullanma denemeleri yapan sadece Amazon ile Google yok. Uber de şirketlerin bir üçüncü taraf aracılığıyla ürünlerini gönderebileceği, yerel şoför tutma maliyetini azaltacak ve teslimat hızını arttıracak bir kurye hizmeti başlattı.
İsviçre ve Singapur’da da postacı drone testleri başladı. Denemeler başarıyla sonuçlanırsa posta hizmetlerinde büyük bir değişim yaşanacak ve müşteriler, kendilerine uygun olan zamanlarda paketlerini teslim alabilecek.
Dağıtılmış üretimin şafağında
Her saatte yüz binlerce ürün çıkaran dev fabrikalar, Lux’a göre artık geçmişte kalacak. Onların yerini üç boyutlu yazıcılar ve CNC makineleri gibi ürünleri hızlıca çıkarabilecek esnek ekipmanların kullanıldığı küçük, mobil fabrikalar alacak.
Bu anlık fabrikalar, otonom araçlar, drone’lar ve Hyperloop benzeri daha fütüristtik hizmetler gibi oldukça geniş yelpazede ulaşım seçeneklerini kullanarak ürünleri müşterilere hızla ulaştıracak.
Akıllı konteynerler, lojistiğin önünü çekecek
Bir ürünün fabrikada başlayan yolculuğu, müşterinin evine gidene kadar birçok soruna gebe olabilir. Akıllı konteynerler, anlık güncellemeler gönderecek bulut hizmetlerini kullanarak şirketlerin ürünün durumunu her daim takip etmesine olanak sağlayacak. GE ile Maersk, akıllı konteyner çalışmalarına çoktan başlamış durumda.
Yiyecek, içecek veya tıbbi ürünler söz konusu olduğunda, ısıtma ve soğutma modüllerinin eklenmesi ile bozulan ürün sayısı azaltılabilir.