Beyin de aslında insan vücudundaki diğer kaslar gibi çalışıyor. Eğer bunun bilincindeyseniz, herhangi bir kas gibi beyninizi de çalıştırabilir ve güçlendirmenin yollarını bulabilirsiniz. Bu tabii ki bir çaba gerektirir çünkü her kas gibi beynin gelişmesi de yorucu olabilir. Fakat unutmamalıyız ki yeni bilgiler öğrenmek beynimizi daha hızlı çalıştıracak, kapasitesini arttıracak, bizi daha bilgili ve başarılı yapacaktır. İşin güzel yanı ne biliyor musunuz? Hepimiz öğrenmek için doğmuşuz!
Cep telefonlarının birer öğrenme aracına dönüştüğü günümüzde, dijital dünyada yaşayan gençler için bilgiye ulaşmak da çok daha kolay. Önemli olan ise kaliteli ve güvenilir bilgiye en kısa yoldan ulaşmayı öğrenebilmek. Bir yandan eğitim teknolojileri yaygınlaşırken farklı amaçlara hizmet eden dijital araçlar da hızla artıyor. Eğitim teknolojileri ya da dijital eğitim hızla büyüyen bir sektöre, hatta çoğu girişimci için yatırım ve getiri odaklı bir endüstriye dönüşüyor. Diğer yandan ise eğitim alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, kurumsal sosyal sorumluk projeleri ve sosyal girişimlerin sayıları da hızla artıyor. Stewart Brand’ın deyimiyle “Bilgi ücretsiz olmak istiyor”. Kitlesel eğitim büyük paraların konuşulduğu bir sektör olma potansiyeli taşımakla birlikte, gelişen iletişim teknolojileri sayesinde bilginin ücretsiz paylaşımı da önüne geçilemez bir hız ile artıyor. Khan Academy’nin kurucusu Salman Khan, bilginin ihtiyacı olan herkese ulaşabilmesi için ücretsiz olması gerektiğine inanıyor.
Khan Academy:
Khan Academy, eğitimde fırsat eşitliği için herkese, her yerde, dünya standartlarında ve ücretsiz bir öğrenim şansı sunmayı amaçlayan, kar amacı gütmeyen uluslararası bir platform. Bilginin ücretsiz paylaşılması esasıyla eğitimde fırsat eşitliğine katkı sağlamayı amaçlayan bir sosyal girişim. Amerika’da 2008 yılından itibaren yaygınlaşan Khan Academy, Türkiye’de ise 2012’den beri faaliyet gösteren bir sosyal girişim. Khan Academy Türkçe, Türkçe eğitimde fırsat eşitliğinin güçlenmesine katkı sağlamak için yola çıkan bir kurumsal sosyal sorumluluk ve gönüllülük hareketi olarak hızla büyümeye devam ediyor. 350’ye yakın gönüllünün desteğiyle Türkçe olarak hazırlanan online dersler bugün pek çok okulda kullanılıyor. Sadece teknolojiye erişimi kolay olan özel okullar değil, Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan işbirliği sayesinde Khan Academy’nin sunduğu içerikler tüm devlet okullarına da ulaşıyor. Ayrıca, sadece öğrenciler değil, “hayat boyu öğrenme” anlayışıyla Khan Academy derslerinden geçmişte dilediği eğitimi alma fırsatı bulamamış bireyler ve kendini geliştirmek isteyenler de faydalanabiliyor. İşitme engellilerin kullanımına bir nebze de olsa yardımcı olmak amacıyla dersler altyazı seçeneği ile sunulurken, görme engelli kullanıcılar için de Turkcell ile birlikte yürütülen “Hayal Ortağım” projesi kapsamında uygun içeriklere mobil cihazlar üzerinden sesli erişim sağlanıyor.
Bugüne kadar 10 milyonun üzerinde ders veren Khan Academy Türkçe, matematikten fiziğe, finanstan uzay bilimlerine, 1+1’den diferansiyel denklemlere pek çok farklı konuda, ilkokuldan üniversite seviyesine uzanan geniş bir kütüphane sunuyor. Kütüphanesindeki 4500’den fazla ders videosu, 100 binden fazla alıştırma ile birlikte öğrencinin seviyesini tespit ederek kendine en uygun konulara yönlendirebilen ve aynı zamanda gelişimini öğretmeni ya da velisine raporlayabilen akıllı bir sistemi de kullanıcılar ile buluşturuyor. Böylelikle Khan Academy Türkçe hem öğrenciler için kendi hızlarında öğrenebilecekleri bir kaynak, hem de eğitimciler ve veliler için yenilikçi bir eğitim aracı olarak önem kazanıyor. Khan Academy bugün 36 dile çevriliyor ve 200’e yakın ülkede eğitim için kullanılıyor. Dünya genelinde 30 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen her ay aktif olarak sınıflarında Khan Academy ile öğreniyorlar. Khan Academy, Amerika’da üniversiteye giriş sınavı yerine geçen SAT sınavının online ve ücretsiz tek resmi hazırlık kaynağı durumundayken bazı eyaletlerde müfredatın yerine geçerek okullarda kitap yerine online sistem ile ders işlenmesini sağlıyor.
Çocuklarını Khan Academy ile ders çalıştırdığı, hatta kendisi de bir Khan Academy kullanıcısı olduğu bilinen Bill Gates, 2015 yılı için tüm dünyadaki en önemli olumlu gelişmeleri değerlendirirken Khan Academy’nin eğitimde fırsat eşitliği için sunduğu ücretsiz öğrenim imkanına da dikkat çekti. Bilginin ücretsiz olarak paylaşılmasını, yeni teknolojileri ile mevcut eğitim modelini daha verimli hale getirmeyi, eğitim anlayışını ve kaynak bağımlılığını özgürleştirmeyi amaçlayan ve eğitimde dijital dönüşümün önemli temsilcilerinden olan Khan Academy’nin kurucusu Salman Khan, “Öğrenme konusuna olan bakışımız, öğrettiğimiz her şeyden çok daha önemli. Eğer toplum olarak öğrenirken çabalamamız gerektiğini kabullenirsek, insanlığın potansiyeli uçsuz bucaksız bir hal alacaktır” sözleriyle herkesi gelişim odaklı bir zihniyete teşvik ediyor. Türkiye’de ise STFA Grubu’nun girişimiyle dünyanın en büyük ücretsiz öğrenim platformu Khan Academy’nin ilk uluslararası iştiraki olarak faaliyete geçen Khan Academy Türkçe, “Her insan öğrenebilir. Kim olursan ol, nerede olursan ol, tek bir şeyi bilmelisin: Her şeyi öğrenebilirsin!” sloganı ile ülkemizde de toplumsal farkındalık yaratmayı hedefliyor ve merak eden herkesi öğrenmeye davet ediyor. www.herseyiogrenebilirsin.org #HerŞeyiÖğrenebilirsin
Khan Academy Türkçe ve Turkcell Akademi İşbirliği
Khan Academy platformunun sunduğu tüm eğitim içeriği herkese açıktır: Öğrenci, öğretmen, işadamı, ev hanımı ya da dünyamızı ziyaret eden meraklı bir uzaylı… Kim olursanız olun, Khan Academy’deki eğitimlere hiçbir bedel ödemeden ulaşabilirsiniz. Türkçe eğitimde fırsat eşitliğinin güçlenmesine katkı sağlamak hedefi doğrultusunda ücretsiz öğrenim kaynaklarının daha geniş kitlelere ulaşması için Turkcell Akademi ile 2014 yılından beri işbirliğimizi sürdürüyoruz. 2016 yılında ise bu işbirliğini bir adım daha ileriye taşıyarak ücretsiz eğitim için çok önemli bir adım attık. Khan Academy Türkçe ve Turkcell işbirliği ile herkes için ücretsiz olan Khan Academy Türkçe içeriklerine artık mobil erişim de ücretsiz hale geliyor. Teknolojiyle barışık ve internet kullanım oranı yüksek olan genç nüfusumuzun cep telefonu ve mobil cihazları bir eğitim aracı olarak kullanması, internet kotasından düşmeden ve bağlantı ücreti ödemeden ders videolarına tam anlamıyla ücretsiz olarak ulaşabilmesi dünyada dijital eğitim alanında da bir ilk olarak tarihe geçiyor. 21. yüzyıl dünyasında, bilişim teknolojilerinde yaşanan ilerleme geri döndürülemez bir süreç. Bugün eğitimde dijital dönüşümü yaşıyoruz; bu dönüşümü doğru yerden yakalayan toplumlar ise bilgi çağında çok daha başarılı olacaklar.